Actuele eindtermen
Eigen kaft voor opleiders
Binnen 48 uur verzonden
  • Actuele eindtermen
  • Eigen kaft voor opleiders
  • Binnen 48 uur verzonden

5 jaar Bibi: van HBO rechten naar Manager DTP

Ook Bibi Willemse, DTP manager bij hetveiligheidsboek.nl, viert dit jaar haar 5-jarig jubileum.  Hoe heeft ze de afgelopen jaren ervaren? Waarmee startte haar carrière bij hetveiligheidsboek.nl? En wat doet ze nu? Bibi vertelt!

Hoe begon je avontuur bij hetveiligheidsboek.nl? 

Oei, daar vraag je me iets. Ik weet nog dat ik een contract onder mijn neus geschoven kreeg rond de tijd dat ik afstudeerde aan de juridische hogeschool in Tilburg. Ik had dus bijna mijn HBO rechten op zak. In eerste instantie overwoog ik juist om verder te studeren aan de universiteit. Maar hoe meer ik in de legal wereld dook, hoe minder leuk ik het bleek te vinden. Toen ik de keuze kreeg om als DTP manager aan de slag te gaan in ons familiebedrijf heb ik dan ook niet lang getwijfeld. 

Opmaak vond ik altijd al leuk. Heb jarenlang over de schouder bij mijn vader meegekeken hoe dat ging. Ik was vertrouwd met een aantal Adobe programma’s, maar echt ervaren was ik, toen ik net begon, nog niet. Het DTP-vak heb ik me de afgelopen vijf jaar dus helemaal eigen gemaakt. 

Waarvoor verzorg(de) je dan de opmaak?

Toen ik startte was de e-learning nog niet zo groot als nu en lag de nadruk meer op papieren boeken. Ik maakte de boeken op en droeg bij aan het ontwerpen van gepersonaliseerde kaften, verwerkte de Engelse vertalingen in nieuwe boeken en werkte mee aan het opzetten van de webshop. Ook bij de marketing werd ik al gauw betrokken: social media, nieuwsbrieven, you name it!

Eén van de grotere projecten waar ik aan heb gewerkt is de nieuwe look & feel van de boeken en e-learnings. Dat was een flinke klus, aangezien we ook toen al een behoorlijk aantal titels hadden, die we samen met een ontwerpbureau, één voor één om moesten zetten naar de nieuwe stijl. Het eindresultaat mag er nog steeds zijn, al zeg ik het zelf! 

Is er veel veranderd in de tussentijd? 

Nou en of! Vroeger was er maar één bureau en daar werkte Willy aan. Verder zaten we vooral beneden aan de eettafel te werken. Dat is nu wel anders. Omdat het team steeds groter wordt, zijn we verkast naar het kantoor op de eerste verdieping. Alle collega’s werken over het algemeen remote (een overblijfsel van de COVID-19 tijd), maar op dins- en donderdagen zitten we samen op kantoor. De ene keer hebben we veel om te bespreken, de andere keer gaan we lekker aan het werk. Handig om snel te kunnen schakelen, maar ook erg gezellig, natuurlijk!

En hoe zie je de komende vijf jaar? 

Als ik mijn wensen voor de toekomst mag uitspreken, dan hoop ik heel erg dat de papieren boeken een comeback maken. Natuurlijk vind ik alle nieuwe digitale ontwikkelingen heel leuk en gebruik ik ook smartphones, tablets en andere devices. Maar als je het mij vraagt gaat er niets boven een fysiek boek. In Scandinavië doen ze dat al: daar gaan ze op scholen terug van tablets naar boeken. Een trend die wat mij betreft zo mag overwaaien naar Nederland. De geur van een pas gedrukt boek alleen al - daar word je toch blij van? 

Heb je sindsdien nog wat met je diploma rechten gedaan?

Jazeker. Toen de AVG-wetgeving eraan kwam, moesten we daar wat mee. Ik heb destijds de begeleiding van o.a. verwerkersovereenkomsten en andere contractuele afspraken op me genomen. Of ik ooit wil terugkeren naar het rechtenvak? Nee hoor, laat mij maar lekker DTP’en!